HTML

Budapest 20. sz. választókörzete - 2010

Friss topikok

Linkblog

2010.04.13. 01:02 bp19valasztas

A voksturisták hatalma

Az április 11-ei választások kapcsán több okból is érdemes volt figyelni a XIII. kerületre. A Kassák Lajos Gimnáziumban órákon át tartott a sorban állás az igazolással szavazók miatt, este 11-kor zárták le az urnákat. Hajnalban a kerületben Szanyi Tibor és dr. Tóth József szocialista jelöltek álltak nyerésre, reggelre azonban a 19. választókerületben a Fideszes dr. Szalay Péter átvette a vezetést.

 

A XIII. kerület egyes szavazóköreinek lakói megszokhatták, hogy minden választáskor a Váci úti Kassák Lajos Gimnázium felé indulnak leadni voksukat, idén azonban olyan helyzet fogadta őket, amelyre senki sem számított. Egész nap hatalmas volt a tömeg. Délután fél 5 körül hosszú sorok kígyóztak a lépcsőkön. Szavazni az alagsori tornateremben lehetett, a sor vége valahol a harmadik emelet környékén állt. Ennek oka az volt, hogy a bejelentett lakóhelyüktől távol, azaz igazolással szavazó választókat idén egy szavazókörbe rendelték, ebben a kerületben a 48. számúba. Akik élni kívántak ezzel a lehetőségükkel, péntek délutánig kérvényezhették, hogy másik városban szavazhassanak. Előzetes információk szerint 66ezer ilyen választót vártak az urnákhoz, azonban az OVB nem készült fel arra, hogy a tömeg ekkora fennakadást fog okozni.

A választási iroda munkatársa tájékoztatta a tanácstalanul álldogálókat, hogy aki este 7 órakor itt lesz, az mindenképpen leadhatja szavazatát, így többen úgy döntöttek, később visszajönnek.

A helyzet azonban este háromnegyed 7-kor sem javult. A sor vége a negyedik emeleti könyvtárnál állt. A hangulat meglepően nyugodt volt, hangos méltatlankodást nem lehetett hallani, még akkor sem, amikor néhányan ismerősöket kerestek, és hozzájuk csatlakozva a sor elejére beálltak.

Egy 24 éves, politológia szakos fiú elmondta, már 2 órája vár, és bár nem sikerült sokat haladnia, de kitartó, hiszen mindenképpen szeretné leadni szavazatát. Egy egyetemista lány, aki éppen elhagyja a tornatermet, 4 órán át várakozott. Sokan mobiltelefonjaikkal kamerázva járták végig a sort.

Az épületet este 7-kor lezárták, aki kiment, vissza már nem jöhetett. Befelé is csak a sajtó, illetve a választási iroda munkatársait engedték.

A tornaterembe érkezve mindenki az igazolással szavazók asztala felé vette az irányt, ahol 4 munkatárs dolgozott, egy másik asztalnál egyedül üldögélt egy férfi. Többen szerettek volna hozzá beállni, oda viszont csak a kerületi lakosok mehettek. Kérdésünkre, hogy ugyanúgy ki kell-e állniuk a kerületi lakosoknak a több száz méteres sort, mint az igazolással rendelkezőknek, a férfi elmondta, hogy néha végigmennek kollégái a folyosókon és szólnak a várakozóknak, hogy a XIII. kerületbe bejelentettek egyből, soron kívül bemehetnek a tornaterembe. Ennek ellenére azonban sokan lemaradtak erről az információról, így azok is órákat álltak sorban, akik ezt néhány perc alatt el tudták volna intézni.

Este 9 körül vannak, akik a lépcsőkön ülve alszanak, olvasnak, sokan ismerkedni kezdenek az előttük vagy mögöttük állókkal, az esélyeket latolgatva. Ebben a szavazókörben egyébként 919 helyi lakost és 1421 igazolással szavazó polgárt vettek fel a névjegyzékbe. Végül itt összesen 1923 szavazatot adtak le, az urnazárás este 11-kor történt meg.

 

A sorban állók, azaz a lakóhelyüktől távol szavazóknak köszönhetően izgalmasan alakult az eredmény is. A XIII. kerületben egyébként is elég sajátos volt a helyzet, hiszen ez köztudottan szocialista szimpatizánsok által lakott terület. Ez bizonyítja az is, hogy a kerület polgármestere, az MSZP-s dr. Tóth József minden választáskor fölényesen nyert, így kérdéses volt, hogy a jelenlegi helyzetben, a Fidesz népszerűségét ismerve milyen eredményt tud elérni baloldali jelöltként.

 

Kiderült azonban, hogy Tóthra büszke lehet a párt, ugyanis a 20. választókerület az egyetlen az országban, ahol MSZP-s győzelem született.

 

Tóth József a szavazatok 44,71%-át, szám szerint csaknem voksot 12ezer tudott megszerezni. Őt 36,37%-kal követte a Fideszes Spaller Endre. 10,02%-ot zsebelt be a Lehet Más a Politika jelöltje, Vári György,  a Jobbikos Csender Tamás pedig 8,90%-on zárta a választásokat.

 

A kerület másik választókörzetében, a 19. számúban sokkal szorosabb volt verseny. Itt az 1998 óta háromszor zsinórban nyert Szanyi Tibor, MSZP-s jelölt. Vasárnap éjjel, a szavazatok 95,34%-os feldolgozottsága mellett még Szanyi vezetett, azonban reggelre, miután beleszámolták az igazolással voksolók döntését is, fordult a kocka. Dr. Szalay Péter, Fideszes jelölt 429 szavazattal leelőzte Szanyit, aki így 36,79%-ot szerzett meg. Az elismert sebészorvos, Szalay 38,33%-ot gyűjtött be. Harmadik helyen Tordai Bence (LMP) végzett, 13,32%-kal, őt követte a Jobbikos Kovács Bertalan 7,98%-kal, a lista végén pedig az MDF-SZDSZ jelöltje, Tarján András kullogott, 3,58%-kal.

 

Az Index forrásai szerint egyértelműen az igazolással szavazókat okolja vereségéért Szanyi Tibor. 2006-ban ugyanis összesen 487-en szavaztak igazolással a 19. választókerületben, most vasárnap azonban az új rendszer miatt már 1421-en. "Négyszáz átigazolóval még meg tudtam küzdeni, ezerrel többel már nem" - nyilatkozta az Indexnek Szanyi, aki szerint ez előre meg volt szervezve. A jelölt ugyanis állítása szerint saját szeméve látta, hogy a Jobbik esetében nagy számú aktivisták irányították a szavazókat, és „célzott ökölcsapásként” jöttek az igazolásos szavazók ebbe a kerületbe.

 

Angyalföldön és Újlipótvárosban még nem értek véget az izgalmak, ugyanis meghirdették a második fordulót is. Azok, akik a második körre is igazolást kértek, ugyanott fognak szavazni, mint az április 11-én, így valószínűleg érdemes hideg élelemmel és könyvvel készülni a Kassák Lajos Gimnáziumban szavazóknak.

1 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://bp20valasztas.blog.hu/api/trackback/id/tr371916567

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Angyalföld: ez a harc lesz a végső 2010.04.19. 00:31:58

Az MSZP története az MSZMP hosszúra nyúlt hattyúdala. Az angyalföldi vereség jelentheti a Kádár-rendszer szimbolikus lezárását. (Kép: retronom.hu) A választás második fordulója előtt a legnagyobb figyelem a XIII. kerületre irányul. Itt található ugy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XIII. kerület · http://belsinfo.blog.hu 2010.04.28. 06:50:23

Szanyi végül nyert - sem az ő sem más voksturistái nem jöttek. Az MSZP bevetette a trükkjeit a Fidesz nem támogatta Szalayt kellő mértékben az LMP pedig csúnyán lebőgött. Blogomban ezt elemzem és szolgálok információval a tűz közeléből!
süti beállítások módosítása