HTML

Budapest 20. sz. választókörzete - 2010

Friss topikok

Linkblog

2010.02.24. 00:59 bp19valasztas

Kik az angyalföldi jelöltek?

Budapest XIII. kerülete két választókörzetre oszlik. Az egyik a déli, a belváros folytatásaként is jellemezhető Újlipótváros (19. körzet), a másik pedig gyárakkal és munkásnegyedekkel teli Angyalföld (20. kerület).

A kerület polgármestere 1994 óta Dr. Tóth József, az MSZP tagja. Első blogbejegyzésemben a 20. választkókörzet képviselő jelöltjeit szeretném bemutatni, így kezdhetjük is XIII. kerület első emberével, a polgármesterrel. Tóth egészen 1989-től az MSZP egyik kerületi szervezője, 1990 óta elnökségi tag. 2002-ben és 2006-ban az országgyűlési képviselőválasztások első fordulójában mandátumot szerzett Angyalföldön. Emellett a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke. A kerület MSZP-s honlapján (www.igytovabbangyalfold.hu) konkrét statisztikákkal próbálja alátámasztani, hogy eddig milyen eredményeket értek el, és hogy ezt hogyan kívánják folytatni a következő ciklusban. („A XIII. kerületben 8 év alatt már 300 ebürülék-gyûjtô edényt helyeztünk ki, a szelektív hulladékgyûjtô szigetek száma elérte a hatvanat”, „Biztonságosabb kerületben élünk, mint 2001-ben. A lakásbetörések száma 25%-kal, a lopásoké 35%-kal csökkent, és 40%-kal kevesebb a gépjármûvekkel kapcsolatos bûncselekmény is.” „A XIII. kerületben az országos szintet jóval felülmúlva 2008-ban átlagosan 100.714 Ft-ot hozott a postás minden nyugdíjasnak.”) A polgármester programjában szerepel továbbá az is, hogy minden, a kerületben lakó családnak Internet hozzáférést kíván biztosítani.

 

 

A Fidesz jelöltje a 32 éves szociológus, Spaller Endre. Spaller 2002 óta önkormányzati képviselő. A köztudattan munkás városrészhez képest kellőképpen költői elvárásai vannak a jelölnek, blogján (spaller.hu) ezt olvashatjuk: „Legszívesebben elhoznám Párizsból a XIII. kerületbe a La Defense negyed modernségét, Madrid szökőkútjaiból párat, az olasz kisvárosokból a történelmi értékek szeretetét, és azt a biztonságérzetet, amiben egy átlagos amerikai kisváros középosztálya él.” Spaller 2009 nyarán különösen nagy médiavisszhangot kapott, amikor is ügyészségi bejelentést tett egy újlipótvárosi ingatlan eladása miatt, mert gyanúsnak találta a tranzakciót.


 

Az MDF és az SZDSZ közös jelöltje Szabadai Viktor. Az MDF honlapjáról kiderül, hogy a 34 éves, mérnök végzettségű politikus fővárosi önkormányzati képviselő, valamint az SZDSZ-Új Generáció elnöke. 2007-ben megválasztották az SZDSZ budapesti elnökének. Akkor azt nyilatkozta, hogy 2009-re a pártnak 20 százalékos támogatottságot próbál szerezni a fővárosban.

 

 

 

 

A Jobbik jelöltje a 20. választókörzetben a 42 éves Csender Tamás. Állítása szerint a rendszerváltást követően teljesen kiábrándult a politikától, évekre el is fordul tőle. Ahogy honlapján (www.csendertamas.hu) írja: „Az egész rendszerváltás egy jól megrendezett színjáték, amelynek célja a hatalom átmentése volt.” 2006-ban azonban a magyar események arra sarkallták, hogy tevőlegesen részt vegyen a politikában, ugyanis nem bírta tovább nézni tétlenül a magyar emberek megaláztatását. Ekkor jelentkezett a Jobbik kerületi szervezetébe, ahol 2 éven belül alelnökké választották. Az Európai Parlamenti választások során kerületi kampányfőnökként dolgozott.

Foglalkozását tekintve „társasházkezelő”, több angyalföldi ház közös képviseletét látja el.

 

Végül lássuk, mit fontos tudni az LMP jelöltjéről. A Lehet Más a Politika Angyalföldön Vári György kritikust, egyetemi és gimnáziumi tanárt, írót jelöli. Vári rendszeresen publikál olyan médiumokban, mint a Népszabadság vagy a Hírszerző internetes portál, emellett fontos kutatási területe a Holokauszt és Kertész Imre munkássága. Véleménye szerint a kerületben az MSZP „cserben hagyta” hűséges szavazóit. Az Angyalföldön fontosnak tartott céljai megegyeznek a párt programjával: zöld munkahelyek teremtése, korrupció elleni küzdelem és a társadalmi szolidaritás erősítése.

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bp20valasztas.blog.hu/api/trackback/id/tr991785713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komponista 2010.03.09. 07:53:26

Ahhoz képest, hogy Spaller Endre immár nyolc éve önkormányzati képviselő, semmi érdemleges nem fűződik a nevéhez. Országgyűlési képviselő jelöltségét sem a helyi jobboldalnak köszönheti, hanem a Fidesz központja választotta ki erre a szerepre. Programja önmagáért beszél, nem vehető komolyan. E pillanatban dr. Tóth Józsefnek nincs méltó kihívója a 20. számú választókerületben - néhány nap múlva erről bárki meggyőződhet a választási eredmények tükrében.
süti beállítások módosítása